Voor scholen

Kennismaken met lokale politiek

De gemeenteraad vindt het belangrijk om jongeren al vroeg te laten kennismaken met lokale politiek en de gemeente Den Helder. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs kunnen daarom deelnemen aan ‘Klas in de raad’. Voor middelbare scholen is er 'Raadslid in de klas''.

Klas in de raad

Via ‘Klas in de raad’ kunnen bovenbouwleerlingen op een leuke en leerzame manier ontdekken wat een gemeenteraad is en hoe de gemeenteraad werkt. Bij een bezoek aan het stadhuis geven een aantal raadsleden uitleg over de vergaderingen, hoe besluiten worden genomen en hoe je zelfs als jongere al kunt meedenken en meepraten. De burgemeester ontvangt de leerlingen in de raadzaal en legt uit wat zijn dagelijks werk is. Daarna is het de beurt aan twee ervaren raadsleden en natuurlijk is er alle ruimte om vragen te stellen. Vervolgens spelen de leerlingen een echte raadsvergadering na. Eerst wordt de groep verdeeld in verschillende ‘partijen’ om plannen te bedenken voor een bepaald onderwerp. Deze plannen presenteren ze aan de hele groep, gevolgd door een debat. Uiteindelijk mogen ze stemmen en zo bepalen wat het leukste of beste plan is.

Raadslid in de klas

De gastles ‘Raadslid in de klas’ wordt al jaren met veel plezier aangeboden aan het voortgezet onderwijs en op VONK. Raadsleden geven bij toerbeurt uitleg over het werk van een raadslid en de gemeenteraad. Ook gaan ze in gesprek met leerlingen en studenten, onder andere over stellingen en actuele onderwerpen. Bij deze gastlessen speelt partijpolitiek geen rol.

Meer informatie of aanmelden? Neem dan contact met op met de griffie.