“Overweldigend om te zien wat er mogelijk is”

Gepubliceerd op: 12 juni 2024 12:06

Op uitnodiging van Kees Turnhout, directeur van Port of Den Helder, kreeg de gemeenteraad op 29 mei jl. een rondleiding langs de werkzaamheden aan kade Het Nieuwe Werk. Onderdeel van deze rondleiding was een bezoek aan de bouwkuip over de havenbodem onderaan de nieuwe kadewand.

De damwanden zijn geplaatst, alles is verankerd, en er is inmiddels begonnen met het storten van de betonnen 'deksloof'. Omdat alles nog open ligt, kregen de raadsleden niet alleen een goed beeld van alle onderdelen en de vorderingen van de werkzaamheden, maar ook van het eindresultaat.

Noodzakelijk

Volgens Nick Maarse, projectleider vanuit Port of Den Helder en Antoin Veen, uitvoerder van De Klerk Waterbouw, is de renovatie noodzakelijk omdat de oude kade niet meer voldeed aan de eisen voor een duurzame en toekomstbestendige kade.

(tekst loop door onder foto)

 Rondleiding Port of Den Helder 2
Antoin Veen, uitvoerder bij de De Klerk, geeft uitleg over de renovatie.

Enthousiaste raadsleden

De aanwezige raads- en commissieleden zijn na afloop erg positief over de rondleiding. Zo zegt raadslid Hans Verhoef (D66): "Het is mooi dat we hier als gemeenteraad bij betrokken worden. En om te zien wat de mogelijkheden zijn en wat dat betekent voor de toekomst. Zoals voor de energietransitie. Ook vind ik het heel goed dat De Klerk lokale ondernemers heeft betrokken in de uitvoering."

Raadslid Henriëtte Weerstand-Slot (VVD) vult aan: "Ik vind het overweldigend om te zien wat er allemaal mogelijk is. Ik denk dat dit een mooie stap is naar een betrouwbare haven, waar bedrijven zich ook durven te vestigen."

Commissielid Richard de Graaf (GroenLinks) zegt tot slot: "Ik vind het heel belangrijk dat we dit doen. Met name om een gezonde concurrentiepositie te houden ten opzichte van andere havensteden. Den Helder kiest hiermee voor duurzaamheid en het faciliteren van de offshore. Daar zetten we ons graag voor in!"

Oplevering

De werkzaamheden liggen goed op schema en blijven binnen het budget. Naar verwachting wordt de nieuwe kade eind november 2024 opgeleverd.

Rondleiding Port of Den Helder 1
De renovatie aan kade het Nieuwe Werk