Bezoek aan Stichting Kinderopvang Den Helder

Gepubliceerd op: 22 mei 2023 11:05


Op dinsdagavond 16 mei verwelkomde Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH) zestien 16 raads- en commissieleden van de commissie maatschappelijke ontwikkeling. Bestuurder Joost Korver blikt terug: "De raads- en commissieleden stelden goede inhoudelijke vragen. We hebben inzicht kunnen geven in de maatschappelijke bijdrage die SKDH levert aan ouders, kinderen, scholen en de omgeving."

Korver: "We hebben de aanwezigen verteld over onze bijdrage aan Financieel Fit Den Helder en de Coöperatiekring Noord-Holland Noord. Ook hebben de leden een kijkje kunnen nemen in een van onze experience labs. De toelichting op de speciale activiteiten in deze rijdende labs werd gegeven door pedagogisch medewerker en activiteitencoördinator Jauke Bijl. Daarnaast hebben we een kijkje genomen bij onze elektrische bussen waar we sinds vorig jaar mee rijden."

(tekst loopt door onder foto)

Ongetitelde afbeelding, 22-05-2023 11:57:36
Presentatie bij SKDH

4YoungTalent en Aquaport
Tijdens de bijeenkomst lichtte Korver ook de inzet met betrekking tot de nulde- en eerstelijns jeugdzorg (preventie), de doorgaande lijn van 0-18 jaar met 4YoungTalent en het nieuwe initiatief Aquaport toe. "Aquaport is een bijzonder initiatief rondom de toekomst van water en voeding, waarbij het streven is Den Helder en Julianadorp, de Kop van Noord-Holland en Noord-Holland nog meer op de kaart te zetten. Het was fijn te merken en horen dat de raads- en commissieleden onder de indruk waren van de omvang en inzet van SKDH als kinderopvangorganisatie. Namens ons team willen we de leden heel hartelijk danken voor de bijzondere aandacht en goede opkomst. We organiseren over een tijdje met plezier een nieuwe bijeenkomst!"

Terugblik Sjoerd Oudijk: "Veel meer dan een kinderopvangorganisatie"
Sjoerd Oudijk (Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp): "We werden ontvangen door bevlogen en gedreven directeur Joost Korver en een aantal medewerkers van het SKDH. Mijn beeld van SKDH was dat van een organisatie was van kinderdagverblijven, maar het werd me al snel duidelijk dat het veel méér is en ook veel meer wil zijn dan enkel een kinderopvangorganisatie. Met een miljoenenomzet van 14.2 miljoen en ruim vierhonderd werknemers is het een grote maatschappelijke onderneming. SKDH biedt kinderdagopvang, voor- en naschoolse opvang, peuterspeel- en leergroepen en een gastouderbureau. Daarnaast is twee jaar geleden 4youngtalent.nl toegevoegd. Zij richten zich op scholieren van het middelbaaronderwijs, met studiebegeleiding en talenontwikkeling."

"De volgende uitdaging is het ontwikkelen van Aquaport.nl, daar ging deze avond ook veel aandacht naartoe. Zelf kwam ik naar de bijeenkomst met de vraag waarom de vraag naar jeugdzorg in Den Helder is gestegen met 50%, terwijl het landelijke percentage op 25% ligt, mede omdat we hier als gemeente ook financieel mee te maken hebben. Ik kreeg hier geen concreet antwoord op, anders dan dat het aantal scheidingen een rol speelt in de vraag naar jeugdzorg. Een tweede vraag die in mijn achterhoofd zat is hoe de balans is tussen de hoofdtaak (opvang bieden en bijdragen aan groei en ontwikkeling van kinderen) en bijvoorbeeld het nieuwe initiatief rondom Aquaport. Dat kwam deze avond overigens niet aan de orde; ik zie de ontwikkelingen met belangstelling tegemoet. Al met al was het een zeer interessante bijeenkomst!"

Terugblik Narita Derks: "Mooie verhalen en grote betrokkenheid"
Narita Derks (commissielid GroenLinks): "Wij hebben dit bezoek als zeer positief hebben ervaren. Zelf was ik met name blij met de maatschappelijke betrokkenheid van SKDH en wat Joost Korver vertelde over de gesprekken die hij voerde met de kinderen. Hij gaf een voorbeeld van een negenjarig meisje dat het geenszins naar haar zin had; er is toen met haar een activiteit op maat bedacht. Dit verhaal zal mij zeker bijblijven. Het zijn namelijk dit soort dingen die het verschil kunnen maken voor de jonge inwoners van onze gemeente. Ook over het initiatief 'Universiteit van Aquaport' zijn we enthousiast; zowel over de lezingen die nu al worden gehouden als de plannen die er nog liggen. Al met al kijken we terug op een geslaagd werkbezoek."

Foto: het rijdende Experience Lab.

Experience Lab SKDH