Dierentehuis 't Schuthok ontvangt gemeenteraad voor werkbezoek: "Het is vijf over twaalf voor dierenwelzijn!"

Gepubliceerd op: 30 oktober 2024 13:10

Op dinsdagavond 22 oktober 2024 bracht een deel van de gemeenteraad een werkbezoek aan Dierentehuis 't Schuthok. Het initiatief voor dit bezoek kwam van raadslid Mirjam Dijk (Fractie Pastoor), tevens voorzitter van de commissie Maatschappelijke ontwikkeling. De aanwezigen werden welkom geheten door Bianca Engels, de beheerder van 't Schuthok. Tijdens een rondleiding kwam de impact van de huidige financiële situatie duidelijk naar voren.

Grote zorgen

Dijk is blij met de hoge opkomst en de betrokkenheid die getoond werd. Ze vertelt: "Ik ben zelf een echte dierenliefhebber en zet me al langer in voor dierenwelzijn in de gemeente." Ze signaleert dat het op dit gebied niet goed gaat en maakt zich daarover grote zorgen. "Het is geen vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf. Volgens 't Schuthok zijn er steeds meer schrijnende gevallen. Baasjes die geen geld meer hebben voor de zorg van hun dier bijvoorbeeld. Of de al wat oudere honden en katten van mensen die overleden zijn en waar de familie geen plaats voor heeft. Sommige van deze dieren hebben gedragsproblemen en zijn daardoor moeilijk plaatsbaar. En dan is er ook nog een tekort aan opvangplekken."

(Tekst loopt door onder de foto) 

Aanwezigen bij werkbezoek 't Schuthok
Veel raadsleden kwamen een kijkje nemen.

Dierenambulance in de problemen

Raadslid Frank Feeburg (PVV) was ook aanwezig: "Ik ben zelf gek op dieren en vond het zeer nuttig om er deze avond bij te zijn. De penibele situatie van 't Schuthok en de Dierenambulance werd nogmaals uitgelegd. Het is heel goed om dit weer onder de aandacht te brengen." Over de situatie van de Dierenambulance zegt hij: "Ze zitten vooral met de kosten en de bemensing. Ze halen veel dieren op en als er bij bijvoorbeeld een hond of kat geen baasje wordt gevonden, dan is het de vraag wie er voor de kosten opdraait. Bij gebrek aan een goede wildopvang moeten ze veel dieren bovendien wegbrengen naar de wildopvang in Midwoud. Al die kosten, dus ook de benzinekosten, moeten ze zelf betalen."

Hoge kosten

Ook voor 't Schuthok zijn de oplopende kosten een probleem nu er steeds meer dieren worden afgestaan. Daarnaast worden er minder dieren geadopteerd omdat mensen het geld niet meer hebben voor de verzorging. "Er zitten veel dieren waar nog geen baasje voor is. En ook al krijgt 't Schuthok wat korting van de dierenartsen, het kost allemaal toch heel veel geld", aldus Feeburg.

"Het jaar is nog niet om en er is al € 40.000 uitgegeven aan dierenartskosten. Ook de chipkosten horen daarbij. Chippen is heel belangrijk. Het is jammer dat dit bij katten nog niet verplicht is want dat zou veel leed voorkomen", vult Dijk aan.

Kattenkamer

Inmiddels nemen ook de donaties af, vervolgt ze. Dit komt onder andere door afzeggingen en door het overlijden van vaste donoren. Met de stijgende kosten is dat wel een probleem. 't Schuthok is daarom op zoek naar nieuwe mogelijkheden. "Je kunt bijvoorbeeld al vanaf € 2,50 per maand een kattenkamer steunen. Dan krijg je elke maand een update over de geplaatste dieren in die kamer. Maar meer doneren mag natuurlijk altijd!" Omdat 't Schuthok een ANBI-status* heeft, kunnen de donaties worden afgetrokken bij de Belastingdienst. "Dit is voordelig voor zowel particulieren als bedrijven", zegt Dijk.

(Tekst loopt door onder de foto) 

Raadslid Mirjam Dijk wijst op benodigde zaken kattenkamer
Raadslid Mirjam Dijk wijst op de benodiigde zaken voor een van de kattenkamers.

Oude handdoeken

Naast donaties heeft 't Schuthok behoefte aan allerlei andere zaken. Denk daarbij aan voer, oude handdoeken, vaatdoeken en schoonmaakmiddelen. Dijk: "Daar hebben ze nu echt tekort aan. Voor het opknappen van een van de kattenkamers is er ook verf nodig, het liefst afwasbare. En kunststof schroten voor het plafond. Als iemand wat weet of mee wil sponsoren, neem dan gerust contact op met Dierentehuis 't Schuthok!"


* Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Deze status wordt toegekend door de Belastingdienst. De ANBI-status zorgt voor fiscale voordelen, voor zowel schenkers als de stichting zelf.