Junior College op bezoek in de raadzaal: ‘Voor herhaling vatbaar!’

Gepubliceerd op: 03 juli 2024 16:07

Maar liefst vijf klassen van het Junior College kwamen op 24 en 26 juni jl. naar het stadhuis om gastcolleges over de gemeentelijke politiek te volgen. De colleges werden verzorgd door enkele raadsleden. Onder de noemer 'Raadslid in de Klas' gingen de raadsleden in voorgaande jaren naar de scholen toe maar in overleg met de docenten werden de presentaties dit keer in de raadzaal gehouden.

Fatbike

Woensdagmiddag 26 juni gaven CDA-raadsleden Edwin Krijns en Jane Lobles het gastcollege aan een groep 3-havostudenten. Het duurde even voor de leerlingen op gang kwamen maar bij de quiz en het debat aan het einde van de presentatie zat de sfeer er goed in. Tijdens de quiz werden er vragen gesteld als: 'Door wie worden de leden van de gemeenteraad gekozen?' en 'Wat is de belangrijkste taak van de wethouder?'. Daarna werden de leerlingen in twee groepen verdeeld om een debat te voeren over het toestaan van de fatbike. Er werd een groep aangewezen die tegenargumenten moest bedenken een groep die moest beargumenteren waarom de fatbike juist wél een goed idee is. Dit werd prima opgepakt door beide kanten.

(tekst loopt door onder de foto)

Raadslid in de Klas afb 1
Raadslid Edwin Krijns geeft uitleg aan de klas

Leerling Thijs de Haan (15 jaar) was voorzitter van een van de groepen. Hij vertelt: "Ik vond het debat redelijk goed gaan. Het was leuk, we hadden goede standpunten en het verliep netjes." Ook over de rest van het gastcollege is hij enthousiast: "Het was erg interessant om mee te maken. Ik hou mezelf sowieso wel bezig met de politiek."

Eyeopener

Edwin Krijns vertelt na afloop: "Het is leuk om jongeren bewust te maken van politiek. En het is goed om ze te laten zien dat ze zelf ook iets kunnen doen om de stad een beetje leuker, mooier en gezelliger te maken."

Jane Lobles vond het vooral heel leerzaam. Ze vertelt: "Dit was best een stille groep en ik vond het af en toe moeilijk contact te maken. De docent vertelde mij achteraf welke didactische principes hij zelf toepast om de leerlingen wat losser te krijgen. Voor mij was dat echt een leermoment, een eyeopener."

(tekst loopt door onder de foto)

Raadslid in de Klas afb 2
Raadslid Jane Lobles in de raadzaal

Voor herhaling vatbaar

De gastcolleges zijn wat haar betreft zeker voor herhaling vatbaar: "Niet alleen voor de leerlingen maar ook voor de docenten. Ik vind burgerschap* zo belangrijk. Dit onderdeel wordt vaak een beetje weggeschoven maar in feite heeft alles wat ze doen te maken met beleid en politiek."

Ook docent Lars Boekestein hoopt op een herhaling: "Het is een geweldig principe. We moeten dit veel populairder maken! Politiek is helaas niet echt populair onder deze leeftijdscategorie. Ze hebben ook geen idee wat de gemeenteraad eigenlijk in hun leven betekent." Lobles, lachend: "Ze moesten eens weten!"
"Daarom is het heel goed om onderwerpen aan te dragen die aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen", vervolgt Boekestein. "Denk bijvoorbeeld aan bushaltes in de buurt van de scholen of het telefoonverbod in de klas. Het was goed dat de fatbike onderwerp van het debat was. Dit leverde direct meer interactie op."

Raadslid in de Klas afb 3
De leerlingen luisteren geboeid

* Burgerschapsonderwijs draagt daaraan bij door het bevorderen van kennis over de basiswaarden van de democratisch rechtsstaat en het ontwikkelen van de sociale en maatschappelijke competenties die daarvoor nodig zijn. Het bevorderen van burgerschap is een wettelijk vastgelegde taak van scholen.