Met gebiedsregisseur Jacqueline Sarton als gastvrouw trok een grote groep raads- en commissieleden 12 september door de straten van Stad binnen de Linie voor een wijkbezoek. Van de Spoorstraat tot het Schipperscafé werden de deelnemers bijgepraat over nieuwe ontwikkelingen.
Jacqueline: "Na de hartelijke verwelkoming door burgemeester Jan de Boer startten we onze wandeling bij een van de nieuwe ondernemers in de buurt: Verdeli, dat zit aan de Breewaterstraat. Verdeli is een catering- en take away-bedrijf, dus kreeg de groep een goedgevulde tas met proeverijen mee. Daarna liepen we de hoek om naar de Spoorstraat. Daar werd door Woningstichting onder andere verteld over tijdelijk ondernemerschap: allerlei creatieve en kunstzinnige bedrijven die op tijdelijke basis in de leegstaande panden zijn gehuisvest om de levendigheid en aantrekkelijkheid in de binnenstad vast te houden tot er weer nieuwe ontwikkelingen zijn. Er werden ook een aantal kritische vragen gesteld, bijvoorbeeld over het onderhoud en de brandveiligheid van -met name- de bovenwoningen.
Hoe netjes moet een stadshart zijn?
Frits op den Berg (stedenbouwkundige) opende daarna bij Citymarketing Den Helder met zijn visie op Den Helder, deze "unieke stad met haar prachtige ligging en wonderschone natuur" - en zo ís het natuurlijk ook! Verder gaven Paul Franssen (senior adviseur ruimte bij gemeente Den Helder) en Ronald de Boer (Woningstichting Den Helder) uitleg over nieuwbouwplannen en andere ontwikkelingen. Vervolgens kwamen we in de Beatrixstraat. Een onderwerp dat nog altijd leeft is het verdwijnen van de zogenaamde 'paddenstoel', waar het vroegere La Place-restaurant van V&D zat. Er is lang over allerlei oplossingen nagedacht, maar niets bleek werkbaar. Ook ontstond er een interessante discussie over hoe netjes een stadshart nu eigenlijk moet of mag zijn: nu de gevels zo prachtig zijn gerenoveerd vinden sommige mensen dat een aantal oudere winkeltjes uit de toon vallen - of past dat juist goed in een centrum, een béétje afwisseling en een combinatie van oud en nieuw? De wandeling leidde alles bij elkaar tot veel uitwisseling van visies, ideeën en gedachten over de ontwikkeling van de Stad binnen de Linie. Tot slot gaf Paul Schaap een prachtige presentatie over de geschiedenis van Willemsoord en over de Stichting Museumhaven Willemsoord. Al met al was het een mooie en leerzame avond met veel betrokkenheid. Na afloop waren er ook mensen die zich afvroegen hoe het nu staat met de andere wijken, zoals de visbuurt, Tuindorp en andere omliggende straten. Wat mij betreft staan die voor een volgend wijkbezoek op de agenda!"
Terugblik: wat vonden commissielid Kolsteeg en raadslid Boessenkool van het wijkbezoek?
Eén van de aanwezige commissieleden was mevrouw Kolsteeg (Behoorlijk Bestuur voor Den Helder & Julianadorp). Kolsteeg: "We zijn hartelijk ontvangen en gestart met een eerste uitleg van Paul Franssen en Ronald de Boer over onder andere nieuwbouwplannen op basis van een maquette. Iets dat ik zeer nuttig vond was de uitleg over hoe een vraagprijs tot stand komt, onder andere in relatie tot de momenteel zeer hoge kosten van grond, materiaal en energieprijzen. Dit alles is flink duurder geworden de afgelopen tijd en ondertussen is het de vraag wie deze hoge prijzen gaan of kunnen betalen: er blijft maar een kleine doelgroep over. Wat ik zelf jammer vind is dat er toch geen grote fietsenstalling onder de nieuwe parkeergarage komt, vooral omdat Den Helder zich presenteert als fietsvriendelijke gemeente. De presentatie van Paul Schaap vond ik bijzonder interessant, met weetjes over de naamgeving van Willemsoord en hoe we met deze wandeling in de voetsporen van Napoleon zijn getreden. Tot slot deed de beheerder van het Schipperscafé een oproep voor vrijwilligers: dit leidde tot het voorstel om deze oproep ook onder de aandacht te brengen bij de ambtelijke organisatie, gezien zij straks heel dichtbij werken."
Ook Marije Boessenkool (GroenLinks) kijkt terug op een interessante avond: "Ik vond het een leuk wijkbezoek. We werden heel vriendelijk ontvangen door de eigenaren van Verdeli met lekkere hapjes en een tasje voor onderweg. Daarna doken we de inhoud in met uitleg over de ontwikkelingen in de binnenstad en een toelichting op de maquette, de verdere wandeling door de stad en tot slot de lezing door Paul Schaap. Stuk voor stuk zeer de moeite waard en alles was goed en strak georganiseerd. Ik heb in elk geval nieuwe inzichten op gedaan over wat er komt kijken bij het vormgeven van een stadshart en dan specifiek óns stadshart. En het is altijd leuk om mensen enthousiast te horen vertellen over iets waar hun hart ligt...en dat was nu ook zeker het geval!".
Wandeling door de binnenstad van Den Helder.