"Het was ongelooflijk inspirerend!" vertelt raadslid Hans Verhoef (D66) over het wijkbezoek van een deel van de raad aan Nieuw Den Helder. Het bezoek vond plaats op donderdag 6 juni jl. Dit keer stond het thema 'kwetsbare wijken' op het programma. Leden van de raad, de commissies en het college waren uitgenodigd mee te fietsen door een deel van Nieuw Den Helder.
Divers programma
Daarbij maakten zij onder meer kennis met het werk van het Internationaal Vrouwen Centrum (IVC) en enkele religieuze instellingen in de wijk. Dit zorgde voor een divers programma. Gebiedsregisseur en organisator Simon Broersma: "Het bezoek begon bij het IVC aan de IJsselmeerstraat. Directeur Marlies Pfann vertelde hierbij over de multiculturele gemeenschappen die in Den Helder aanwezig zijn. Het IVC begeleidt vrouwen die in een kwetsbare positie zitten. De eerste stap is vaak om weer onder de mensen te komen."
(tekst loopt door onder de foto)
Een kijkje in de Hindoetempel
Open blik
Na het verhaal van Pfann bezochten de aanwezigen de Hindoetempel, de City Life Church en de moskee Nida ul Islam. "Het was zeer interessant om eens binnen te kijken bij deze instellingen", aldus Broersma. "De tempel aan de Annie Romein Verschoorlaan is gebouwd door mensen uit Sri Lanka. En de City Life Church lijkt wel een uitgaansgelegenheid, zo modern en gezellig van binnen!" De fietstocht eindigde in de Fresiastraat bij moskee Nida ul Islam. Broersma: "De moskee heeft gelovigen uit verschillende landen en zij staan met een open blik in de Helderse samenleving."
Europese aandacht
Raadslid Verhoef is erg enthousiast over het wijkbezoek: "Ik was me er eigenlijk niet van bewust dat dit werk zoveel verder gaat dan alleen maar Den Helder. Er is zelfs Europese aandacht voor de manier waarop het is opgezet. Het is goed om dat soort zaken te blijven benoemen. Soms heb je zelf niet door dat er zoveel leuke en mooie dingen gebeuren in onze stad." Over de opkomst (ongeveer 20 mensen) zegt hij: "Die was op zich niet verkeerd. Maar het zou ook leuk zijn als er bij dit soort bezoeken mensen van meer partijen aanwezig zijn. Het mag best wat diverser."
Bevlogenheid
Verhoef is onder de indruk van de verhalen die hij hoorde bij de religieuze instellingen: "Ze stellen zich echt open voor de hele wijk en niet alleen voor de eigen achterban. De bevlogenheid van die mensen vond ik heel inspirerend!"
Er werd ook nog een bezoek gebracht aan de Oekraïense vluchtelingen die boven de City Life Church worden opgevangen. Hierover zegt Verhoef: "Ook daar zag je weer die openheid. De kerk vangt deze mensen niet zelf op maar geven ze wel ondersteuning. Daarvoor hoeven ze dus niet aangesloten te zijn bij de kerk. Dit zag ik terug bij alle drie de instellingen. "
Tot slot vertelt hij: "Het is misschien niet bij iedereen bekend hoe diep dit soort organisaties geworteld zijn in Den Helder. Het is goed als mensen weten dat zo'n instelling meer is dan een gebedshuis. Het is een thuishaven, een ontmoetingsplek. Men kan er steun krijgen als dat nodig is."
(tekst loopt door onder de foto)
De moskee Nida ul Islam
Kwetsbare inwoners
Ook raadslid Marije Boessenkool (GroenLinks) is positief over het werkbezoek: "Ik vond het een mooi en interessant programma. We werden overal heel vriendelijk ontvangen met lekkere hapjes. Daarbij gaf iedereen uitgebreid uitleg over wat ze doen en wat ze bereikt hebben."
Over het werk van het IVC en de religieuze instellingen vertelt ze: "Ze hebben allemaal een groep kwetsbare inwoners aan zich gebonden. Elk hebben ze eigen programma's om mensen verder te helpen. Daarnaast is er onderling ook een goede samenwerking."
Boessenkool was bij een aantal instellingen nog niet eerder binnen geweest. "Bij de City Life Church viel me bijvoorbeeld op dat ze op een heel andere manier bezig zijn geloof en kerkbezoek. Het gaat veel meer om sociale cohesie en de manier waarop de mensen iets kunnen betekenen voor elkaar. Mooi om te zien."
Belangrijk en nuttig
Ze vervolgt: "We hebben in Den Helder best wel veel instellingen, religieus of niet, die zich bezighouden met het helpen van de meer kwetsbare inwoners. Die informele netwerken hebben we nodig en daar moeten we ook zuinig op zijn. Wijkbezoeken zijn wat dat betreft heel belangrijk en nuttig. Je komt op plekken waar je normaal gesproken niet zomaar naartoe gaat en ziet met eigen ogen wat er allemaal gebeurt."