Voor raads, en commissieleden en fractieassistenten: Blue School congres

  • 22 maart 2023 09:30 tot 16:00
  • locatie: Fort Kijkduin: Admiral Verhuellplein 1, 1789 AX Huisduinen
Direct opslaan in uw agenda

Beste raads- en commissieleden en fractieassistenten,

Op de bijzondere locatie Fort Kijkduin, met uitzicht op de Noordzee, organiseren wij op woensdag 22 maart tussen 9:30 en 16:00 uur een speciaal evenement.

Aanleiding

In mei 2021 werd de Jac p Thijsseschool door Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius als eerste school in Europa gecertificeerd als Blue School. In september 2022 volgde Scholen aan Zee als eerste gecertificeerde middelbare Blue School van Nederland. Een onderdeel van MBO Onderwijsorganisatie VONK heeft in 2023 de ambitie om ook Blue School te worden.

Door het enthousiasme van deze scholen is het idee ontstaan om in Den Helder een Blue School conferentie te houden. Dit wordt gedaan in samenwerking met de EU Bleu School organisatie EMSEA, deze staat onder leiding van mevrouw Evy Copejans uit België. Mevrouw Andy Kontoudakis is spreker namens de organisatie van de Europese Commissie en mevrouw Raquel Costa namens het ministerie van onderwijs in Portugal. Natuurlijk leveren de Jac P Thijsseschool, Scholen aan Zee en VONK ook een actieve bijdrage aan het programma.

Het Blue School programma richt zich op de bewustwording van jongeren van het belang van de zee voor duurzame voedselvoorziening, ecologie en economie. Doelgroep van de conferentie zijn docenten en beleidsadviseurs. Doel van de conferentie is om hen bekend te maken met het curriculum van het Blue School programma. En hen ervan te overtuigen om Blue School projecten te starten en deel te nemen in het netwerk.

Uitnodiging

Nu zijn er nog een aantal plaatsen beschikbaar en wil ik u namens wethouder Camara van harte uitnodigen om als gast aan dit congres deel te nemen. Deze conferentie is een mogelijkheid om u te laten informeren over de bijzondere initiatieven van een aantal onderwijsinstellingen in Den Helder.

Programma

In de ochtend is er een plenaire sessie met interessante sprekers uit binnen- en buitenland zoals:

  • Evy Copejans, directeur van de Europese Blue School organisatie (EMSEA)
  • Raquel Costa, grondlegger van het Blue School programma (Escola Azul) in Portugal [Engelstalig]
  • Andy Kontoudakis, beleidsadviseur van de Europese Commissie voor Maritieme Zaken en Visserij [Engelstalig]
  • Wietske Darphorn, directeur van de eerste gecertificeerde Blue School in Europa, Meerwerf Basisschool Dr. Jac. P. Thijsse
  • Hans van Beekum, directeur / voorzitter college van bestuur (a.i.) van de eerste gecertificeerde middelbare Blue School in Nederland, Scholen aan Zee

De ochtend wordt afgesloten met een inspirerende lezing van de Leidse bioloog Auke-Florian Hiemstra.

Na de lunch worden er in en om het Fort diverse Seatalks en Workshops gehouden over bewustwording voor de zee in het onderwijs.

Deze zijn er zowel voor het basis- als het voortgezet onderwijs, u kunt ter plekke een keuze maken waar u aan deelneemt.

Fort Kijkduin is een locatie met een museum, aquarium en tijdelijke tentoonstelling die gedurende het programma te bezichtigen zijn.

 

Voor deelname is registratie verplicht, dit kunt u doen via deze link.

 

Namens de organisatie van het Blue School Congres,

 Rob van der Sande

Strategisch Adviseur

Gemeente Den Helder