Klas in de raad

Helaas hebben we door de coronamaatregelen een aantal scholen moeten teleurstellen. In verband met de gemeenteraadsverkiezingen, en het drukke programma voor de nieuwe raadsleden erna, wordt dit project weer opgestart in het nieuwe schooljaar 2022-2023.

Gemeenteraad zoekt jong talent

Dit schooljaar kunnen groepen 7 en 8 van het basisonderwijs weer deelnemen aan ‘Klas in de raad’. De gemeenteraad vindt het belangrijk de jeugd al in een vroeg stadium te interesseren voor de lokale politiek.

Project

Met ‘Klas in de raad’ probeert het gemeentebestuur de afstand met de jeugd te verkleinen zonder dat daarbij aan partijpolitiek wordt gedaan. Een aantal raadsleden geven in het stadhuis, maar eventueel ook op school, uitleg over het werk van een raadslid en de gemeenteraad. Hierbij komen onderwerpen aan de orde als: wat is een gemeenteraad, stemrecht vanaf je 18e en hoe je nu al invloed kunt uitoefenen.

De burgemeester ontvangt de leerlingen in de raadzaal en legt uit wat zijn dagelijkse werkzaamheden zijn waarna de leerlingen vragen kunnen stellen.

Raadsvergadering

In de raadzaal op Kerkgracht 1 vertellen twee ervaren raadsleden over de werkzaamheden van de gemeenteraad. Daarna spelen de leerlingen een echte raadsvergadering na. In “fracties” gaan zij uiteen en bedenken plannen over een bepaald onderwerp. Deze plannen presenteren ze aan de groep en daarna gaan ze hierover in debat met elkaar. Uiteindelijk mogen ze stemmen over het leukste plan.

‘Klas in de raad’ wordt het nieuwe schooljaar 2022-2023 weer opgestart. Wij zien uw aanmelding in augustus/september tegemoet.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij de raadsgriffie, via e-mail griffie@denhelder.nl of telefonisch via nummer (0223) 67 81 05 of 67 81 08.