Klas in de raad

Helaas hebben we door de coronamaatregelen een aantal scholen moeten teleurstellen. In verband met de gemeenteraadsverkiezingen, en het drukke programma voor de nieuwe raadsleden erna, wordt dit project weer opgestart in het nieuwe schooljaar 2022-2023.

Gemeenteraad zoekt jong talent

Dit schooljaar kunnen groepen 7 en 8 van het basisonderwijs weer deelnemen aan ‘Klas in de raad’. De gemeenteraad vindt het belangrijk de jeugd al in een vroeg stadium te interesseren voor de lokale politiek.

Project

Met ‘Klas in de raad’ probeert het gemeentebestuur de afstand met de jeugd te verkleinen zonder dat daarbij aan partijpolitiek wordt gedaan. Een aantal raadsleden geven in het stadhuis, maar eventueel ook op school, uitleg over het werk van een raadslid en de gemeenteraad. Hierbij komen onderwerpen aan de orde als: wat is een gemeenteraad, stemrecht vanaf je 18e en hoe je nu al invloed kunt uitoefenen.

De burgemeester ontvangt de leerlingen in de raadzaal en legt uit wat zijn dagelijkse werkzaamheden zijn waarna de leerlingen vragen kunnen stellen.

Raadsvergadering

In de raadzaal op Kerkgracht 1 vertellen twee ervaren raadsleden over de werkzaamheden van de gemeenteraad. Daarna spelen de leerlingen een echte raadsvergadering na. In “fracties” gaan zij uiteen en bedenken plannen over een bepaald onderwerp. Deze plannen presenteren ze aan de groep en daarna gaan ze hierover in debat met elkaar. Uiteindelijk mogen ze stemmen over het leukste plan.

Uiteraard houden wij rekening met geldende richtlijnen in het kader van het coronavirus. In het uiterste geval kan ‘Raadslid in de Klas’ dan niet door gaan.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij de raadsgriffie, via e-mail griffie@denhelder.nl of telefonisch via nummer (0223) 67 81 05 of 67 81 08.

Alweer enige tijd geleden hebben wij u op de hoogte gebracht dat ‘Klas in de raad’ niet door kon gaan in verband met de coronamaatregelen. Kijkend naar de huidige coronacijfers- en maatregelen gaat het naar alle waarschijnlijkheid niet lukken om ‘Klas in de raad’ vóór maart 2022 weer op te starten. Zoals u weet zijn er op 16 maart 2022 gemeenteraadsverkiezingen. De periode die na de verkiezingen nog rest voor het schooljaar 2021-2022 is maar een paar maanden. De nieuwe raadsleden hebben een uiterst druk programma in die maanden.

We willen ‘Klas in de raad’ wel die aandacht geven die het verdient en in de eerste drie, vier maanden van een nieuwe raadsperiode is dat wat lastig. Daarom hebben we besloten ‘Klas in de raad’ pas weer in het nieuwe schooljaar 2022-2023 op te starten. Wij hopen op uw begrip en zien uw aanmelding in augustus/september 2022 graag weer tegemoet.

 

Voor vragen zijn wij uiteraard beschikbaar. Hopende u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd.