Werkbezoek Huisvuilcentrale Alkmaar

Gepubliceerd op: 17 mei 2023 09:05

Donderdag 11 mei brachten raads- en commissieleden een bezoek gebracht aan Huisvuilcentrale Alkmaar (HVC). De avond startte met een rondleiding door de centrale, met als in het oog springend middelpunt de gigantische berg restafval in een bak van 23 meter hoog. Met één grip van de kraan wordt zo'n 8.000 kg afval in de ovens gestort.

Na de rondleiding volgde een inhoudelijke presentatie over HVC, waaronder een toelichting op missie en visie maar ook over experimenten rondom aardwarmte en geothermie. Ook het thema bronscheiding versus nascheiding kwam aan bod. Tot slot kwam het gastbedrijf met het voorstel om een volgende keer een bezoek te brengen aan de composteerinstallatie van HVC in Middenmeer.

Monica Anthonijsz-Keizer (commissielid PvdA): "Ik rijd vaak langs het bedrijfsgebouw van HVC, dus ik vond het leuk om nu eens een kijkje te kunnen nemen. Wat me vooral opviel was de aandacht voor kinderen: door het hele pand vind je activiteiten en opdrachten voor jonge bezoekers. Met een audiotour leren kinderen meer over hun eigen invloed op afval én wat dit kan betekenen voor hun toekomst; erg waardevol."

Presentatie HVC mei 2023
Rondleiding bij HVC in Alkmaar.